20 Haziran 2007 Çarşamba

Sağlıklı Diyet

Kışın tüketilen yiyeceklerdeki yağ ve kalori miktarının artması, günlük aktivitelerin azalmasıyla artan kilo alımı için şok diyetler yerine sağlıklı diyetler öneriliyor.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, haftada dört-beş kilo verdiren çok düşük kalorili ve birçok besin öğesini yetersiz içeren diyetlere yönelindiğini söyledi.

Şok diyetler ile yağ değil kas ve su kaybedilmesi nedeniyle, metabolizma hızı yavaşlıyor ve verilen kilolar hızla geri alınabiliyor.

Şok diyetlerin ardından yapılan diyetlerde de kilo vermek zorlaşıyor.

Sık sık bu tür diyetleri uygulayan kişilerde sindirim ve sinir sistemi bozuklukları, anemi, yorgunluk, baş dönmeleri, bulantı ve kusma problemleri de görülebiliyor.

Zayıf olmak adına yapılan diyetlerin uzun vadede birçok hastalığa neden olduğunu da belirten Kenar, "zayıflama, uygun beslenme ve egzersiz programlarının uygulandığı, diyetisyen ve uzman doktor kontrolünde olmalı" dedi.

İdeal kiloya gelindiğinde kilo koruma programı düzenlenmesi gerektiğini de anlatan Kenar, "bundan sonraki yaşamında nasıl bir beslenme programı uygulayacağı 'davranış değişikliği tedavisi' olarak kişiye anlatılmalıdır" diye konuştu.

İdeal zayıflama diyeti nasıl olmalı?

Diyete başlayacak kişi bunu istemeli ve kendini hazırlamalı
Diyetisyen tarafından kişinin beslenme öyküsü, yaş, kilo, boy, fiziksel aktivite düzeyi ve vücut analizi incelenerek, alternatifler içeren dengeli ve yeterli bir beslenme programı hazırlanmalı
Bir sonraki öğünde çok acıkmayı ve kan şekerinin düşmesini engellemek açısında meyve, diyet bisküvi, küçük kepekli sandviç, ayran v.b ara öğün alternatiflerinin olduğu üç ara öğün ve üç ana öğünden oluşan dengeli bir beslenme programı olmalı
Gün içinde ne kadar aktif olunursa olunsun, haftada en az üç-dört kez spor yapılmalı
Günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmeli
Glisemik indeksi (kan şekerini hızla yükseltip düşürmeyen) düşük besinler tüketilmeli.
Basit karbonhidrat denen şeker ve şekerli besinler yerine günlük karbonhidrat ihtiyacı hem daha tokluk veren, hem acıkmayı geciktiren kepekli ekmek, kepekli makarna, bulgur pilavı gibi lifli besinlerden karşılanmalı
Yiyecekler tüketilirken ızgara, haşlama, buğulama türü yağ içeriği düşük besinler tercih edilmeli
Şeker içeriği yüksek gıdalar yerine meyve tüketilmeli

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker